Ett välkommet avbrott i vardagen

Med hemtjänsten på besök i Danmark
Det är spänning och förväntan i luften när Rehabilitys hemtjänsttagare samlas vid gamla stationen. Louisiana väntar för de 36 resenärerna.

Busschauffören Roger Berntsson har fullt upp med att packa in rullstolar och rullatorer i sin buss. Resenärerna tar sig ombord med hjälp av personal eller anhöriga. Det finns gott om plats i bussen som ska ta dem till Danmark.
– Jag älskar Danmark, utbrister Gullan Nilsson. Hon är med sina 94 år resans äldsta deltagare. Hon har klätt sig i hatt och kappa och hon var skinande blanka skor på fötterna när hon väntar på att få komma ut på årets stora äventyr.
– Detta kunde jag väl aldrig drömma om att jag skulle få vara med om. Du måste skriva i tidningen att personalen är helt fantastisk. Jag brukar säga att de är änglar, förklarar Gullan Nilsson.

Klockan är strax före nio och det är fullt med folk på trottoaren som väntar på att få gå ombord. Anki Knuts har rest från Lerum för att kunna följa med sin mamma Anna Greta Knuts på utflykten.
– När inbjudan kom sa mamma direkt att hon ville följa med. I morse, innan vi kom iväg var hon ovanligt pigg, säger Anki Knuts. Hennes mamma var en av de första som anlitade Rehability som startade 2013.
– Det känns att personalen gillar sitt jobb.
Linda Jönsson och Tarje Tokerud driver Rehability. Deras 60 klienter med varsin anhörig har fått en inbjudan om att få åka till Louisiana.
– Vi är 36 personer, klienter, anhöriga och personal som är med på resan, förklarar Linda Jönsson. Hon är undersköterska och har ett förflutet som handledare på Fontänhuset.
– Jag såg ett tv-program om ett svenskt äldreboende som åkte till Grekland. Jag blev eld och lågor och tänkte att jag ville göra likadant. Nu kommer vi ju inte riktigt lika långt. Det betyder inte att vi gett upp tanken på Grekland, säger Linda Jönsson.

Resan till Louisiana genomförs tack vare 42 000 kronor i aktivitetsbidrag från Falkenbergs kommun samt företagets egna pengar. Deltagarna betalar lunchen på konstmuseet själva.
– Resan blir ett avbräck i vardagen. Det ska bli jätteroligt att se utställningen, säger Ingela Bengtsson som är en av de första på plats på Holgersplan.
Karin och Arne Karlsson från Vinberg har tagit sig till stan för att följa med på resan till Danmark. Karin Karlsson har anlitat Rehability i två månader och är tvekade inte att tacka ja när de blev inbjudna att följa med på resan.
– Vi försöker leva så normalt som möjligt och allt som bryter slentrianen är bra, säger Arne Karlsson.

När Roger Berntsson styr ut genom stan sitter alla bekvämt fastspända i bussen och ser fram emot den första pausen när det ska serveras kaffe och kaka.

HN. Lena Lyxell och Ola Folkesson
24 nov, 2016